Här kommer du under säsongen att kunna ta del av insights, artiklar och annan spännande information om IBF Tranås Dam.

Baltic Cup - En upplevelse!
2022-08-29 09:55

Så är vi hemma efter en lyckad helg i Karlskrona på Baltic Cup.

Vi spelade 3 matcher och fick ett bra tillfälle att arbeta med olika delar i vår system och hur vi ska möte olika typer av lag och spel. Tyvärr drog sig Telge ur i sista stund, vilket berövade oss en fjärde match, men med facit i hand var vi ändå ganska trötta efter 3 matcher på en dag.

Inledningsvis mötte vi Vinga från Göteborg under lördagsmorgonen. En match som vi tycker att vi skulle vunnit. Vinga hade en mycket bra målvakt och spelade tajt defensivt. Matchen slutade 1-1 efter ett tidigt mål av Saga Fritz.

I andra matchen ställdes vi mot Lunds D2-lag. De var riktigt bra och spelade med ett rörligt anfallspel som vi hade svårt att hantera. Taktiskt låg vi lite för högt i vårt försvarsspel vilket gav Lund extra stora ytor och väldigt mycket målchanser. Camilla i mål storspelade och det kunde faktiskt blivit en större seger för Lund, men stannade vid 5-1. Tindra gjorde vårt mål.

Tredje matchen var en kvartsfinal som vi tog oss till som näst bästa 2:a. Där ställdes vi mot ett Landvetter som städat av sin grupp enkelt med stora segrar. Här gör vi vår bästa match tycker jag. Vi balanserar lite defensivare och arbetar med spelvändningar i större utsträkning. Det gjorde att vi var med i matchen hela vägen in tycker jag. Matchen slutar 3-1 och vi gör ett fint PP-mål genom Ronja.

Sammanfattningsvis hade vi en kanonhelg i Karlskrona och det lät på tjejerna som att "det får bli en tradition med Baltic Cup".

Så är säsongen igång!
2022-08-24 07:42

Äntligen är vi igång med säsongen!

I och för sig har vi tränar utomhus sedan mitten av maj tillsammans med Cecilia Nilsson och med gästspelande tränare Peter Hassving (BOIS Bandy) och Joakim Drott.

Igår spelade vi säsongens första match borta mot Gnosjö i Smålandscupen. Det var lite nervöst hos många, men det släppte snart. Till matchen hade vi med oss 3 debutanter från DJ. Elsa Ahlm (MV), Elsa Henningsson (C) och Sonja Torstensson (B), alla födda 2007 fick chansen att känna på seniorspel. Det gjorde de med bravur. Elsa Ahlm spelade 2 perioder och höll stabilt nollan. Elsa Henningsson visade vilka kvaliteer hon besitter framförallt i sitt defensiva spel och Sonja Torstensson spelade med samma intensitet och tempo som hon är van vid från DJ.

Vi spelade i stort sett hela matchen på 5 backar och 3 kedjor. Alla kommer att få spela under försäsongen, vilket är viktigt om vi ska kunna sätta vårt spelsystem så långt som möjligt.

Igår kunde vi se några fina detaljer glimta till, inte minst 1-1 målet som var helt enligt vår "playbook". KUL !

Till slut blev det seger med 2-1 efter att Saga Fritz tryckt in ett frislag med 57 sekunder kvar. Riktigt skönt.

Vi har nu en intensiv vecka med 2 matcher i Smålandscupen och minst 4 matcher i Baltic Cup i Karlskrona dit vi åker på fredag. Vårt fokus här under augusti och september kommer att vara att sätta så många delar och detaljer som möjligt i vårt spel.

På torsdag väntar "final" i vår grupp i Smålandscupen hemma mot Vetlanda som vann mot Gnosjö med 6-3. Seger och vi tar oss vidare i cupen!

/ Peter

Läge för revansch
2022-02-04 10:51

Då är det dags för match igen ... hoppas vi!

Det har varit minst sagt utmanande tider senaste månaden att få ihop möjligheter till effektiv träning och matchspel. Senaste veckan har vi varit hårt drabbade av Covid-frånvaro, både sjuka spelare och spelare i karantän. Förra veckan ställde vi in torsdagsträningen till och med. Det här är vi naturligtvis inte ensamma om och det är ganska "rättvist" påverkande för alla våra motståndare.

I söndags skulle vi spelat borta mot Gnosjö, men med 12 spelare (av 18) sjuka eller i karantän så var det inte så mycket att välja på utan att skjuta upp matchen. Den kommer nu att spelas 10 mars, en torsdag istället.

Imorgon är det så dags att ta emot Hovshaga hemma i Idrottshuset klockan 17.00. Härligt!

Läget i truppen är på bättringsvägen kan man säga. I stort sett är alla tillgängliga med reservationen att några spelare är i återhämtning efter sjukdom och att vi inte kunnat träna fullt ut fysiskt.

På lördag känner vi att vi har revansch att utkräva på Hovshaga. En match jag tycker att vi skulle vunnit borta i november. Vi vinner skotten i den matchen med 28-24 och är klart bättre i de två sista perioderna, men fick inte dit bollen. Istället avgjorde Hovshaga med sitt 3-2-mål med bara 61 sekunder kvar av matchen.

Sist mot Nässjö hade vi lite bättre utdelning och vi tar med oss det och den känslan in i den här matchen.

Jag känner att vårt spel börjar sätta sig lite bättre, vilket också ger oss möjlighet att arbeta lite mer med fasta situationer och special teams. Kanske kan vi se lite mer av det på lördag också.

Ni som sitter på läktaren hoppas jag ska kunna njuta av ett rörligt anfallsspel med positionsbyten och förhoppningsvis några fina mål i kombination med det förhållandevis stabila försvarsspel vi visat upp på senare tid.

Ett steg framåt
2021-12-06 15:23

Då var vi igång igen efter en spelfri helg förra veckan.

I lördags var det dags för möte med obesegrade JIK-ungdom. Det blev spel på "neutral" plan i Huskvarna Sporthall eftersom det var andra aktiviteter i Jönköpings Idrottshus.

Vi kom till match med ordinarie uppställning sånär som på våra långtidsskadade spelare, Wilma Wikner, Maja Pihl och Hedda Ljungberg. Samtliga dessa rehabar nu och vi hoppas de kan börja träna så snart som möjligt.

Jag tycker att vi börjar matchen som vi tänkt och att vi styr JIKs anfall ganska okey under inledningen. Trots detta tar JIK ledningen med 1-0. Vi förändrar lite detaljer i vårt försvarsspel och det gör att vi successivt kan skapa möjligheter till spelvändningar och eget anfallsspel. Det kändes bra att vi började säkra och skapa lite stabilitet bakåt och sedan klarade av att lyfta upp spelet. Det här betyder inte att vi känner oss färdiga med vårt försvarsspel. Det finns flera saker att fortsätta arbeta med, framförallt i spelövergångarna där vi har en tendens att bli lite passiva. Mest troligt för att momenten inte är inövade ännu.

I andra perioden tycker jag att vi lyfter spelet periodvis och faktiskt skapar flera chanser till kvittering. Till slut kommer den också efter en bra bollvinst på JIKs planhalva i powerplay. Det kändes jätteskönt och välförtjänt. Tyvärr kommer JIKs nya ledningsmål lite för snabbt för att vi i det läget skulle kunna skaka dom lite mer. Det kommer efter en snabb spelvändning där vi inte hinner med riktigt och där vi inte sorterar vem som gör vad tillräckligt snabbt.

Efter drygt halva perioden åker vi på en lite "enkel" utvisning som JIK förvaltar väl. Boxplay är ett moment som vi inte heller hunnit arbeta igenom. Allt har sin tid.

Med en sekund kvar av andra får vi en straff efter att Tindra kommit fri. Tyvärr förvaltar vi inte den. Det var synd och kunde varit en extra injektion inför sista perioden.

I sista tycker jag dock att vi periodvis driver matchen. Vi skapar flera chanser och har bl.a. ett stolpskott. Vi vinner sista periodens skottstatistik och jag tycker att alla tjejerna står upp bra och visar att de vill vinna, inte ger sig och försöker hela vägen in.

Lördagens match känns som ett tydligt steg framåt. Nu ska vi fortsätta slipa på försvarsspelet och på riktigt börja arbeta med anfallsspel, box- och powerplay.

Jag ser verkligen fram emot resterande matcher där jag hoppas att vi kan visa upp att vi blir bättre och bättre som enhet och lag. Hösten sista match kommer nu på söndag då Skillingaryd kommer på besök till Tranås. Matchstart 14.00.

Idag väntar nya tag
2021-11-19 08:07

Efter en vecka där vi i stort sett varit hela och krya i truppen är det nu dags för nästa utmaning mot Westbo IBK.

Efter förra matchen borta mot Hovshaga var besvikelsen stor såklart. Det är alltid tungt att tappa matcher och poäng i slutskedet och det tog ett tag att smälta den matchen. Vi ledare tycker dock att matchen mot Hovshaga var en bra steg framåt för vårt spel. Vi kunde på ett bättre sätt än tidigare lyfta spelet till motståndarens planhalva och vi tycker att vi faktiskt var tydligt bättre både i andra och tredje perioden.

Ibland får vi kämpa lite med tjejerna (och oss själva) att inte se för kortsiktigt på resultaten vi vill uppnå. Vi har en plan om hur vi ska bygga vårt spel, hitta trygghet och utveckla den taktiska förmågan och få laget att arbeta som en enhet ute på plan. Det är inte ett kortsiktigt arbete och Marina och jag försöker hela tiden att kommunicera det till spelarna. Vi kommer att bli bättre och bättre! Vi är bara i början! osv.

Ikväll vill vi försöka visa upp en spelbild likt förra helgen, där vi tar initiativ och vågar spela vårt spel. Att spelarna på planen utför de taktiska momenten som vi pratat om och spelar avslappnat men tufft och med hög energi. Förhoppningsvis ska det resultera i poäng och helst seger.

Vi mönstrar ordinarie uppställning sånär som på ett par långtidsskador på Vilma Wikner och Maja Pihl. Dessa får vi tyvärr fortsätta vänta på ytterligare en tid innan de är med på planen.