SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
D2
Välkommen till IBF Tranås Dam

Här kommer du under säsongen att kunna ta del av insights, artiklar och annan spännande information om IBF Tranås Dam.

 

Välkommen att följa!

Läge för revansch
2022-02-04 10:51

Då är det dags för match igen ... hoppas vi!

 

Det har varit minst sagt utmanande tider senaste månaden att få ihop möjligheter till effektiv träning och matchspel. Senaste veckan har vi varit hårt drabbade av Covid-frånvaro, både sjuka spelare och spelare i karantän. Förra veckan ställde vi in torsdagsträningen till och med. Det här är vi naturligtvis inte ensamma om och det är ganska "rättvist" påverkande för alla våra motståndare. 

 

I söndags skulle vi spelat borta mot Gnosjö, men med 12 spelare (av 18) sjuka eller i karantän så var det inte så mycket att välja på utan att skjuta upp matchen. Den kommer nu att spelas 10 mars, en torsdag istället.

 

Imorgon är det så dags att ta emot Hovshaga hemma i Idrottshuset klockan 17.00. Härligt!

 

Läget i truppen är på bättringsvägen kan man säga. I stort sett är alla tillgängliga med reservationen att några spelare är i återhämtning efter sjukdom och att vi inte kunnat träna fullt ut fysiskt.

 

På lördag känner vi att vi har revansch att utkräva på Hovshaga. En match jag tycker att vi skulle vunnit borta i november. Vi vinner skotten i den matchen med 28-24 och är klart bättre i de två sista perioderna, men fick inte dit bollen. Istället avgjorde Hovshaga med sitt 3-2-mål med bara 61 sekunder kvar av matchen.

 

Sist mot Nässjö hade vi lite bättre utdelning och vi tar med oss det och den känslan in i den här matchen.

 

Jag känner att vårt spel börjar sätta sig lite bättre, vilket också ger oss möjlighet att arbeta lite mer med fasta situationer och special teams. Kanske kan vi se lite mer av det på lördag också.

 

Ni som sitter på läktaren hoppas jag ska kunna njuta av ett rörligt anfallsspel med positionsbyten och förhoppningsvis några fina mål i kombination med det förhållandevis stabila försvarsspel vi visat upp på senare tid.

Ett steg framåt
2021-12-06 15:23

Då var vi igång igen efter en spelfri helg förra veckan.

 

I lördags var det dags för möte med obesegrade JIK-ungdom. Det blev spel på "neutral" plan i Huskvarna Sporthall eftersom det var andra aktiviteter i Jönköpings Idrottshus. 

 

Vi kom till match med ordinarie uppställning sånär som på våra långtidsskadade spelare, Wilma Wikner, Maja Pihl och Hedda Ljungberg. Samtliga dessa rehabar nu och vi hoppas de kan börja träna så snart som möjligt.

 

Jag tycker att vi börjar matchen som vi tänkt och att vi styr JIKs anfall ganska okey under inledningen. Trots detta tar JIK ledningen med 1-0. Vi förändrar lite detaljer i vårt försvarsspel och det gör att vi successivt kan skapa möjligheter till spelvändningar och eget anfallsspel. Det kändes bra att vi började säkra och skapa lite stabilitet bakåt och sedan klarade av att lyfta upp spelet. Det här betyder inte att vi känner oss färdiga med vårt försvarsspel. Det finns flera saker att fortsätta arbeta med, framförallt i spelövergångarna där vi har en tendens att bli lite passiva. Mest troligt för att momenten inte är inövade ännu.

I andra perioden tycker jag att vi lyfter spelet periodvis och faktiskt skapar flera chanser till kvittering. Till slut kommer den också efter en bra bollvinst på JIKs planhalva i powerplay. Det kändes jätteskönt och välförtjänt. Tyvärr kommer JIKs nya ledningsmål lite för snabbt för att vi i det läget skulle kunna skaka dom lite mer. Det kommer efter en snabb spelvändning där vi inte hinner med riktigt och där vi inte sorterar vem som gör vad tillräckligt snabbt.

Efter drygt halva perioden åker vi på en lite "enkel" utvisning som JIK förvaltar väl. Boxplay är ett moment som vi inte heller hunnit arbeta igenom. Allt har sin tid.

Med en sekund kvar av andra får vi en straff efter att Tindra kommit fri. Tyvärr förvaltar vi inte den. Det var synd och kunde varit en extra injektion inför sista perioden.

I sista tycker jag dock att vi periodvis driver matchen. Vi skapar flera chanser och har bl.a. ett stolpskott. Vi vinner sista periodens skottstatistik och jag tycker att alla tjejerna står upp bra och visar att de vill vinna, inte ger sig och försöker hela vägen in.

 

Lördagens match känns som ett tydligt steg framåt. Nu ska vi fortsätta slipa på försvarsspelet och på riktigt börja arbeta med anfallsspel, box- och powerplay. 

 

Jag ser verkligen fram emot resterande matcher där jag hoppas att vi kan visa upp att vi blir bättre och bättre som enhet och lag. Hösten sista match kommer nu på söndag då Skillingaryd kommer på besök till Tranås. Matchstart 14.00.

Idag väntar nya tag
2021-11-19 08:07

Efter en vecka där vi i stort sett varit hela och krya i truppen är det nu dags för nästa utmaning mot Westbo IBK.

 

Efter förra matchen borta mot Hovshaga var besvikelsen stor såklart. Det är alltid tungt att tappa matcher och poäng i slutskedet och det tog ett tag att smälta den matchen. Vi ledare tycker dock att matchen mot Hovshaga var en bra steg framåt för vårt spel. Vi kunde på ett bättre sätt än tidigare lyfta spelet till motståndarens planhalva och vi tycker att vi faktiskt var tydligt bättre både i andra och tredje perioden.

 

Ibland får vi kämpa lite med tjejerna (och oss själva) att inte se för kortsiktigt på resultaten vi vill uppnå. Vi har en plan om hur vi ska bygga vårt spel, hitta trygghet och utveckla den taktiska förmågan och få laget att arbeta som en enhet ute på plan. Det är inte ett kortsiktigt arbete och Marina och jag försöker hela tiden att kommunicera det till spelarna. Vi kommer att bli bättre och bättre! Vi är bara i början! osv.

 

Ikväll vill vi försöka visa upp en spelbild likt förra helgen, där vi tar initiativ och vågar spela vårt spel. Att spelarna på planen utför de taktiska momenten som vi pratat om och spelar avslappnat men tufft och med hög energi. Förhoppningsvis ska det resultera i poäng och helst seger. 

 

Vi mönstrar ordinarie uppställning sånär som på ett par långtidsskador på Vilma Wikner och Maja Pihl. Dessa får vi tyvärr fortsätta vänta på ytterligare en tid innan de är med på planen.

 

Välkomna ikväll!

 

/ Peter

 

En lektion och lärdom
2021-10-20 11:19

Då är också säsongens hemmapremiär avklarad. Med ett tydligt bevis för att vi fortfarande är väldigt tidigt i vår utveckling som taktisk enhet och fungerande innebandylag.

 

I fredags var det alltså dags att välkomna Växjö IBK till Tranås för säsongens första hemmamatch. Det var uppenbart att det fanns en del anspänning och nervositet i truppen inför denna match. Det var länge sedan vi spelade inför hemmapubliken och för en del var det t.o.m. första hemmamatchen som seniorspelare i damlaget.

 

Jag tycker att vi inleder bra med ganska tydliga riktlinjer för hur vi ska spela och agera och lyckas också ta ledningen med 1-0. Tjejerna höll sig också bra till taktiken inledningsvis. Sedan blir det ganska snabbt, redan halvvägs in i startperioden uppenbart att Växjö kommit längre som enhet. Deras förmåga att anpassa sig och spela på sina styrkor och våra svagheter var betydligt bättre än vår. De läser oss ganska snabbt och vi har svårt att anpassa och justera vårt spel. Trots lite problem i första tycker jag att vi är med och det står 1-2 på tavlan efter första perioden.

 

Vi hade ett bra taktiskt snack i pausen där vi gick igenom ett antal punkter att tänka på och justera ... men ... vi pratade alldeles för länge ...

Helt MITT fel ... och tyvärr leder det till en utvisning för att vi är försent upp till tekning som Växjö utnyttjar och istället för tagg och pepp för 2-2 så står det helt plötsligt 1-3 och mungiporna pekar lite neråt istället. Det är klart att jag blir förb---ad på mig själv och det kanske även påverkade mig i andra perioden. Det måste vi ta som en läxa och lärdom att hantera den typen av bakslag bättre. Vi kommer ur det vi pratat om och hamnar i en situation där vi gör fel saker och blir väldigt tveksamma i vårt spel.

 

Efter ungefär halva matchen ställer vi om i försvarsspelet och lyckas efter det betydligt bättre med att ha koll på och stänga bort Växjös rörliga anfallspel och snabba skytte. Hade vi hunnit längre i vår träning med anfallspel hade vi kanske kunnat vända matchen lite här, men vi kör fast i uppspelen under resten av matchen och tyvärr kommer vi till för få avslutslägen för att på riktigt ha en chans att komma ikapp.  Det är ett fåtal gånger vi kan spela oss förbi mittplan och etablera ett tryck hos Växjö. Vi noterar att vi spelar 1-4 i första halvan av matchen och 1-1 i den andra halvan. Jag tror inte att det beror på att Växjö slog av på takten utan faktiskt att vårt försvarsspel fungerade bättre efter omställningen.

 

Vi tar detta som ett steg i vår utveckling och något vi tar lärdom av och bygger vidare från. Till helgen väntar en ny match, borta mot Nässjö och då laddar vi om för en bra prestation.

Premiären avklarad
2021-10-12 14:14

Då var vi äntligen framme vid premiären i lördags. Många är vi som längtat efter att få gå och titta på innebandy eller spela inför publik igen.

 

Efter en försäsong som till stora delar varit bra, men med begränsade möjligheter att träningsmatcha så var vi äntligen framme vid premiären. 

 

Husqvarna borta är ingen lätt uppgift var vår tanke inför matchen. Något som också bekräftades när vi väl var igång.

 

Vi har gjort ganska stora omläggningar i det speltaktiska och det kommer att dröja ytterligare veckor/månader innan jag tror att vi känner att vi är "hemma" i vårt taktiska system. 

 

Inledningen av matchen var lite trevande och jag kände att Husqvarna hade lite övertag i boll, men att vi kontrollerade defensiven bra. Tyvärr fick Vilma Wikner kliva av nästan omgående pga en sträckning och vi fick möblera om lite i laget. Vi släppte en del farliga skott, men täppte till detta efter hand och kunde börja ställa om till mer och mer av anfallsspel också. Det kändes riktigt skönt när vi tog ledningen med 1-0 och vi kunde slappna av lite mer i vårt eget spel. Husqvarna replikerade i andra men vi kunde återta ledningen i slutet av mittenperioden. En målsnål tillställning i 40 minuter som skulle förändras.

I den tredje perioden flyttade Husqvarna fram positionerna lite och vi behövde justera vårt spel, vilket vi inte riktigt behärskade och matchen började svänga rätt mycket. Både vi och Husqvarna började nog också bli lite trötta och ytorna öppnade upp sig lite mer än tidigare. Vi rullade med lite avlastande byten för att få energi i laget. Efter en period av svängigt spel tyckte jag att vi började hantera spelet lite bättre mot slutet igen och det kändes skönt när vi gjorde 6-5. Där trodde jag att vi skulle kunna segla hem matchen, men ... Husqvarna gav verkligen inte upp och ett lite slumpartat 6-6 gjorde att slutminuterna blev nerviga.

När vi med 16 sekunder kvar på klockan fick ett offensivt frislag plockade vi vår time-out och drog upp några taktiska riktlinjer. Det var naturligtvis helt underbart när vi direkt på frislaget gör 7-6, men ett klockstrul gjorde att segerjublet sattes lite i halsen då time-outklockan ljöd precis när bollen gått i mål bakom Husqvarna-keepern. Domarna valde dock det enda rätta, att godkänna målet och efter det kunde vi styra bort Husvarna i de återstående 15 sekunderna. Skönt!

 

Säsongens första trepoängare är naturligtvis värdefull att få med sig redan i första matchen, men det viktigaste var att vi tagit tydliga kliv i vårt positionsspel och vår hantering på plan av taktiken. Det här laget och den här taktiken kommer att bli bättre och bättre under säsongen och vårt mål är att se till att vi spelar vår bästa innebandy vid varje tillfälle och att vi får ut max av både spelare och taktik.

 

På fredag är det dags för hemmapremiär då Växjö kommer på besök. Då blir det en ny utmaning och vi hoppas kunna sätta ytterligare prägel på matchen med vårt spel och våra duktiga spelare.

 

/ Peter

Kommande matcher
Spelade matcher
Sön 13/3 15:00
5 - 5  
Tor 10/3 19:30
5 - 3  
Lör 5/3 18:00
5 - 2  
Lör 26/2 16:00
2 - 6  
Lör 19/2 13:00
3 - 3  
Lör 5/2 17:00
7 - 4  
Kommande aktiviteter
Nyheter från föreningen
IBF Tranås, 08/08 09:00 
IBF Tranås, 09/06 16:45 
IBF Tranås, 02/06 09:00 
IBF Tranås, 30/04 09:00